Juncker roept Roemeens EU-voorzitterschap tot de orde

BRUSSEL 14:50 11/01/2019 (BELGA/DPA)

Roemenië mag zijn allereerste voorzitterschap van de Europese Unie niet laten ondermijnen door de interne politieke problemen in het land. Die boodschap heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vrijdag overgemaakt aan de politieke leiders in Boekarest.

Juncker en zijn Commissie vertoeven in Boekarest voor de lancering van het eerste Roemeense voorzitterschap ooit. Vele waarnemers vragen zich af of Boekarest klaar is voor die opdracht. Niet enkel omdat met de brexit en de onderhandelingen over de meerjarenbegroting grote uitdagingen wachten, ook omdat het land gebukt gaat onder een machtsstrijd tussen de conservatieve president Klaus Iohannis en de sociaaldemocratische regering.
"Roemenië moet de juiste voorwaarden voor een succesvol voorzitterschap creëren", maakte Juncker duidelijk op een persconferentie met premier Viorica Dancila. "Een voorzitter van de Europese Unie moet de interne politieke problemen opzijzetten. De premier heeft me ook bevestigd dat ze het voorzitterschap niet wil laten overschaduwen door interne problemen naar Europa te exporteren."
Iohannis verwijt de regering van Dancila onder meer dat ze stappen achteruit zet in de strijd tegen corruptie. Ook in de Europese instellingen bestaat steeds meer ongerustheid dat Roemenië in het zog van Hongarije en Polen hervormingen doorvoert die de onafhankelijkheid van het gerecht in het gedrang kunnen brengen.
"Ja, de EU is gebouwd op compromissen, maar wanneer het gaat over mensenrechten, de rechtsstaat of de strijd tegen corruptie is geen compromis mogelijk", zei Juncker, die uithaalde naar de plannen van de regering om amnestie te verlenen aan politici als Liviu Dragnea, de sterke man van de sociaaldemocraten die momenteel geen politiek mandaat mag uitoefenen wegens een veroordeling voor verkiezingsfraude. Zo'n amnestie zou "een achteruitgang" betekenen, waarschuwde de Commissievoorzitter.
De achteruitgang werd ook weerspiegeld in het jaarlijkse rapport over de Roemeense rechtsstaat dat de Commissie vorig najaar publiceerde. Het land staat al sinds zijn toetreding in 2007 onder speciaal toezicht. Niettemin blijft Juncker ijveren voor een spoedige toetreding van het land tot de Schengenzone. De Luxemburger riep sceptische lidstaten als Nederland op om te erkennen dat Roemenië aan alle technische voorwaarden voldoet. (BTL, POL, RBR, (DRM), nl)Beelden