Rechter VS-Hooggerechtshof breekt ribben bij een val (2)

WASHINGTON 17:17 08/11/2018 (AFP/BELGA/DPA)

De 85-jarige rechter Ruth Bader Ginsburg van het Amerikaanse Hooggerechtshof is in een ziekenhuis opgenomen nadat ze woensdagavond bij een val in haar kantoor drie ribben had gebroken. Dat hebben meerdere Amerikaanse media donderdag gemeld.

Ginsburg geldt als "liberaal" en de hoop van democratisch Amerika. De schrik zit er bij de Democraten nu goed in: mocht 'RBG' haar functie niet meer kunnen uitoefenen, zal president Donald Trump haar vermoedelijk vervangen door een conservatieve rechter.
De president heeft tijdens zijn mandaat al twee conservatieve rechters voor het leven benoemd: Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh. De hoogste rechtsinstantie van de VS heeft daardoor voor decennia een rechtse stempel gekregen.
Er zetelen negen rechters in het Hooggerechtshof. "Opperrechters" worden in principe voor het leven benoemd.
Ruth Bader Ginsburg werd in 1993 door de Democratische president Bill Clinton voorgedragen als rechter bij het Hooggerechtshof. In de Senaat waren er slechts drie tegenstemmen.
'RBG' is intussen een legende en tegen wil en dank een icoon geworden op sociale media, ook dankzij een haar bejubelende portretdocumentaire afgelopen zomer. Er zijn verscheidene biografieën over haar verschenen, fans dragen t-shirts met haar gezicht en er zijn zelfs speelgoedpoppen van haar gemaakt.
Ginsburg was in de jaren 70 een pionier van de strijd voor de emancipatie van vrouwen. Sindsdien is ze ook meegegaan met andere evoluties in de Amerikaanse samenleving en zit ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk op de lijn van de jongere generaties.
Republikeinen en Democraten bakkeleiden eerder dit jaar stevig over de kandidatuur van de conservatieve rechter Brett Kavanaugh. President Trump had hem voorgedragen, maar Kavanaugh kwam vervolgens in opspraak door beschuldigingen over seksueel wangedrag tijdens zijn jonge jaren. De Senaat zette uiteindelijk tijdens een rumoerige stemming begin oktober toch het licht op groen voor Kavanaugh.
Cette popularité durable s'explique car la juge Ginsburg fut une pionnière de la lutte pour l'émancipation des femmes, dans les années 1970. Et, depuis, elle a épousé d'autres évolutions de la société américaine, se rapprochant des jeunes sur des questions comme l'avortement ou le mariage homosexuel.
seb/elm (BTL, ALG, VRW, LVK, nl)Beelden