Zuid-Koreaanse first lady bezoekt dementen in woonzorgcentrum in Leuven

LEUVEN 20:26 19/10/2018 (BELGA)

De first lady van Zuid-Korea heeft vrijdag een bezoek gebracht aan De Wingerd in Leuven. Kim Jung-sook, echtgenote van president Moon Jae-in, kwam kijken hoe het woonzorgcentrum mensen met dementie ondersteunt, tegen de achtergrond van de oprukkende vergrijzing in haar eigen land.

De president van Zuid-Korea Moon Jae-in woonde vrijdag in Brussel de tweede dag bij van de ASEM-top (Asia-Europe Meeting), de tweejaarlijkse bijeenkomst van Europese en Aziatische landen. Zijn vrouw Kim Jung-sook maakte daarvan gebruik om De Wingerd in Leuven te bezoeken. Dit woonzorgcentrum is al jarenlang pionier op het vlak van genormaliseerd wonen voor personen met dementie. De Zuid-Koreaanse first lady bezocht er de kleinschalige woningen waar dementen ondersteund worden in het dagelijkse leven.
Dagelijks verantwoordelijke Jan Vanwezer ontving Kim Jung-sook en lichtte de zorgvisie en werkingsprincipes van een persoonsgerichte benadering toe. Hij kreeg daarbij assistentie van professor Mathieu Vandenbulcke, directrice Griet Robberechts en Manu Keirse, voorzitter van de koepel Woonzorgnet-Dijleland. In woning 13 sprak Kim Jung-sook met enkele bewoners. "De first lady toonde erg veel interesse, zowel in de werking van De Wingerd als in het ziektebeeld dementie", stelde Vanwezer. "Ook in Zuid-Korea veroudert de bevolking gestaag en worden ze steeds meer met dementie geconfronteerd." (BIN, ALG, COR 911, DWM, nl)Beelden