Mankement in tweede rakettrap verantwoordelijk voor falende Sojoez

Noodlanding Sojoez
MOSKOU 14:46 11/10/2018 (TASS/DPA/AFP)

Volgens voorlopige inschattingen is een mankement in de tweede rakettrap de oorzaak voor het falen van een Sojoez-draagraket donderdag, aldus een bron op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.

"Bij een eerste blik op de data van de telemetrie zou men kunnen zeggen dat de noodsituatie te wijten was aan falen van de tweede trap van de draagraket", zei de bron. Maar "specialisten hebben nog geen idee wat de vernietiging van de tweede trap in de 160e seconde van de vlucht heeft veroorzaakt".
Vicepremier Joeri Borisov verzekerde dat het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos de Amerikaanse zusterorganisatie NASA niets zal verhullen over de oorzaak van het incident en alle nodige informatie zal verschaffen.
De bewindsman, bevoegd voor ruimtevaart, voegde eraan toe dat de ruimtevaartindustrie al enkele noodsituaties en tragische incidenten heeft meegemaakt. Maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal, zei hij. "Dit is een hoogtechnologische industrie, geassocieerd met risico's. Het is niet voor niets dat kosmonauten altijd prestigieuze onderscheidingen krijgen voor hun ruimtevluchten. Ze riskeren hun leven".
Inmidels zijn via Roscosmos eerste beelden van kosmonauten Hague en Ovtsjinin opgedoken, beiden op een sofa zittend, en hangend aan sensoren die de bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed meten. Voor het duo staan schalen met noten en amandelen. Op één foto is Hague lachend te zien.
De vroegere Duitse astronaut Ulrich Walter meent dat zijn landgenoot Gerst en zijn twee collega's pas in 2019 naar huis zullen terugkeren in plaats van in december. Hun verblijf in het ISS zou nog drie maanden langer duren.
De volgende bemande vlucht naar het ISS was ook voor december voorzien. Maar het bemande Russische ruimtevaartprogramma neemt een pauze totdat de oorzaak van het incident is uitgeklaard. (BTL, ALG, LVK, BGY, nl)Beelden