Ruimtevaartbedrijf van Amazon-topman Bezos rijft contract met VS-luchtmacht binnen

WASHINGTON 13:03 11/10/2018 (AFP)

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door de steenrijke Amazon-topman Jeff Bezos, heeft woensdag een contract van een half miljard dollar met de Amerikaanse luchtmacht verworven. Het is een primeur voor het bedrijf dat met andere actoren in de sector wil rivaliseren.

Blue Origin is één van de drie bedrijven die een contract voor bijstand bij ontwikkeling hebben gekregen, zegt de US Air Force. De andere zijn het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA, een joint venture Boeing-Lockheed Martin) en Northrop Grumman.
Blue Origin ontwikkelt momenteel de herbruikbare raket New Glenn, om operationeel te worden in het volgende decennium en waarvoor vorig jaar een fabriek is geopend.
Op dit ogenblik werken alleen ULA en SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, voor het Amerikaanse leger wat betreft missies in verband met nationale veiligheid. SpaceX viel uit de boot voor het nieuwe contract.
Uiteindelijk wil het Pentagon twee bedrijven kiezen om zijn satellieten in de ruimte te brengen met draagraketten die alleen Amerikaanse motoren hebben. De Atlas van ULA gebruikt een Russische motor. Die selectie vindt ten vroegste in 2020-2021 plaats. (BTL, ECO, LVK, FUL, nl)Beelden