KBVB en clubs nog steeds in de clinch over indicatieve tabel

Jupiler Pro League
BRUSSEL 12:18 17/08/2018 (BELGA)

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag een briefwisseling tussen procureur Marc Rubens en Pierre François, CEO van de Pro League, aangebracht als bewijs dat de indicatieve tabel door de profclubs goedgekeurd is. Volgens de betrokken clubs Standard, Club Brugge en Eupen heeft die mail echter geen bewijskracht.

De Geschillencommissie Hoger Beroep stelde eerder de beslissingen in de disciplinaire dossiers van Mehdi Carcela (Standard), Wesley Moraes (Club Brugge) en Eric Ocansey (Eupen) met een week uit. Zo kreeg het Bondsparket de tijd om het bewijs aan te leveren dat de nieuwe indicatieve tabel - waarop de strafvorderingen dit seizoen gebaseerd zijn - goedgekeurd is door de Pro League. Die vereiste is immers opgenomen in het reglement van de KBVB.
Bondsprocureur Chris Vandenbossche bracht mailverkeer aan tussen Rubens en François. "De bevoegde instanties van de Pro League hebben de indicatieve tabel goedgekeurd", bevestigde de CEO van de Pro League in een mail op 13 augustus. "Die mail is wat mij betreft heel duidelijk en levert bovenop de publicatie in Sportleven het bewijs dat de indicatieve tabel conform artikel 1905.1 van het bondsreglement geldig is. Pierre François heeft als CEO de bevoegdheid om het standpunt van de Pro League te verduidelijken. Dus wat de bewijsvoering betreft, volstaat die mail."
De woorden van Vandenbossche schoten bij de advocaten van Standard, Club Brugge en Eupen in het verkeerde keelgat. Pierre Locht, die vorige week al opmerkte dat er geen stemming had plaatsgevonden over die nieuwe indicatieve tabel, toonde zich teleurgesteld. "Het Bondsparket blijft wat de bewijslast betreft in gebreke. Een mail van Pierre François toont niet aan dat er een stemming is geweest. Als we dit als bewijs aanvaarden, zet het de deur open voor de Pro League en de KBVB om hun eigen reglementen met de voeten te treden", aldus de juridisch directeur van Standard. "Waar is het pv van de stemming met dagorde, datum, aanwezigheden en resultaat?", vroeg zijn Eupense collega Florent Stockart zich af. "Deze mail bewijst niets, waardoor de indicatieve tabel de facto niet bestaat en elke vervolging ongeldig is." Dezelfde verzuchtingen hoorden we bij advocaten Hannes D'Hoop en Walter Van Steenbrugge, die Wesley Moraes vertegenwoordigden.
In eerste aanleg kregen Wesley (6 speeldagen schorsing + 6.000 euro boete), Carcela (2 speeldagen schorsing + 2.000 euro boete) en Ocansey (4 speeldagen schorsing + 4.000 euro boete) zware sancties voor hun rechtstreekse uitsluiting op speeldag twee. Zodra er een beslissing over de indicatieve tabel genomen is, maakt de Geschillencommissie Hoger Beroep de definitieve vonnissen bekend. Vrijdag werd niet meer over de grond van de dossiers gesproken. Wesley zat al één speeldag schorsing uit, omdat het beroep bij een schorsing van meer dan vijf wedstrijden niet opschortend werkt. (SPN, ALG, COR 998, LEK, nl)Beelden