Eindzege voor Michal Kwiatkowski, Dylan Teuns tuimelt van podium

Ronde van Polen
BUKOWINA TATRZANSKA 20:36 10/08/2018 (BELGA)

Michal Kwiatkowski (Sky) heeft vrijdag de eindzege in de 75e Ronde van Polen (WorldTour) op zak gestoken. De 28-jarige Pool volgt Dylan Teuns op de erelijst op. De zevende en laatste etappe werd gewonnen door de 26-jarige Brit Simon Yates (Mitchelton-SCOTT). Na 136,6 kilometer van Bukovina Resort naar Bukowina Tatrzanska had die twaalf seconden voor op de Fransman Thibaut Pinot, die om de tweede plaats in een sprint met negen de Italiaan Davide Formolo achter zich hield.

In de eindstand hield Kwiatkowski vijftien seconden over op Yates. Pinot is op twintig seconden derde. Teuns, voor de slotrit nog tweede, op zestien seconden van Kwiatkowski, finishte vrijdag als twaalfde op 25 seconden en zakte in de stand naar de vijfde stek, op 27 seconden. Laurens De Plus, donderdag nog achtste in het klassement, probeerde in de slotrit met een aanval voor de slotklim nog te anticiperen op het grote geweld, maar veel voorsprong kreeg hij nooit en zijn inspanning kostte hem wellicht een mooie plek in de top tien. Hij eindigde als negentiende op 2:04, nog net achter Bjorg Lambrecht achttiende op 2:03.
De slotrit, slechts 136 kilometer lang, maar wel met zes beklimmingen onderweg, inspireerde heel wat renners om in de aanval te gaan. Na tal van zou uiteindelijk een groep van negentien wegrijden. Dat waren Danilo Wyss, Carlos Verona, Roman Kreuziger, Patrick Konrad, Jorge Arcas, Grega Bole, Mark Padun, Alexey Lutsenko, Johannes Fröhlinger, Tom Leezer, Giacomo Nizzolo, Valerio Conti, Rui Costa, Jhonatan Restrepo, José Herrada, Evgeny Shalunov, Maciej Paterski, Mickaël Chérel en onze landgenoot Jan Bakelants. Het peloton gunde hen niet veel bonus, maximaal 2:45 en na elke beklimming dunde de groep een beetje meer uit. Finaal zou met Conti de laatste vluchter op de laatste klim gegrepen worden door George Bennett, die de groep met favorieten terugbracht. De Nieuw-Zeelandse renner van LottoNL-Jumbo, derde in de stand, kon zijn aanvalslust net zoals donderdag niet bedwingen en maakte het leider Kwiatkowski knap lastig. Met Sergio Henao had de Pool wel een goede plaatmaat in steun. Teuns bleef telkens in het wiel hangen van Kwiatkowski.
Simon Yates, negende op 39 seconden van de leider, sprong in de afdaling weg bij de favorieten. Hij sloeg al snel een grote kloof, tot 35 seconden, en leek op weg naar een stunt. Kwiatkowski moest zijn ploegmaten Pavel Sivakov en Henao aan het werk zetten, maar heel dicht naderden ze niet. Op 2,5 kilometer had de Brit nog steeds 31 seconden voorsprong en met de bonificaties aan de meet zou dat hem de het geel opleveren.
Een aanval van Gasparotto in het slot, gevolgd door Bennett, Sam Oomen, Georg Preidler en Pinot deed de bonus fel zakken in de twee slotkilometers en dus werd Yates wel dagwinnaar, maar leverde hem dat geen eindzege op.
Yates boekte zijn zesde zege van het seizoen, de zesde in de WorldTour. Kwiatkowski zit dit jaar aan negen overwinningen, waarvan vijf in de WorldTour.

. (SPN, ALG, DCM, COR 270, nl)Beelden