FIFA weigert beruchte Russische hooligan voor openingswedstrijd

WK 2018
MOSKOU 19:24 13/06/2018 (AFP)

De beruchte Russische voetbalsupporter Alexandre Chpryguine, betrokken bij de rellen in Marseille op het EK van 2016 waarna hij Frankrijk werd uitgezet, zal niet aanwezig zijn tijdens de openingswedstrijd van het WK van 2018. Chpryguine kondigde woensdag op zijn Twitteraccount aan dat de FIFA hem had geweigerd een "supporterspaspoort" te bezorgen. Dat paspoort is verplicht om WK-matchen bij te wonen.

Chpryguine, de stichter van de Russische supportersfederatie, postte op Twitter een mail van de FIFA, waarin stond dat zijn Fan ID geweigerd werd. Dat document, met persoonlijke gegevens, moet - naast het ticket - aan de ingang van het stadion getoond worden. De Fan ID dient om supporters die in het verleden gewelddadig gedrag vertoonden, weg te houden van het WK. Een jaar geleden werd Chpryguine ook al de toegang geweigerd tot de eerste wedstrijd van de Confederations Cup.
Chpryguine, een notoir hooligan, kwam tijdens het EK 2016 in het nieuws, nadat hij samen met andere Russische 'supporters' in Marseille slaags geraakte met Engelsen. Chpryguine werd hierop het land uit gezet, om enkele dagen later terug te keren naar Frankrijk en de lokale autoriteiten uit te dagen met foto's van zichzelf rond het stadion. De politie zette de amokmaker echter zonder pardon opnieuw op het vliegtuig richting Rusland. (SPN, ALG, MAK, nl)Beelden