Wellens valt aan, maar roze trui Yates is sterkste op kasseihellingen

Giro
OSIMO 18:03 16/05/2018 (BELGA)

Simon Yates heeft woensdag zijn leiderspositie in de Ronde van Italië verder verstevigd. De Brit van Mitchelton-Scott won na een pittige finale met twee kasseihellingen in Osimo de elfde etappe voor zijn Nederlandse uitdager Tom Dumoulin. Tim Wellens viel aan, maar kon niet voorop blijven.

Na de bijzonder lange etappe van dinsdag kreeg het Giropeloton tussen Assisi en Osimo slechts 156 kilometer voor de wielen. De hele dag ging het op en af, met aan het einde enkele steile hellingen. Het zorgde ervoor dat veel renners geloofden in de goede afloop van een vroege vlucht en dat het erg lang duurde tot die werd gevormd. Na een attractieve beginfase reden in drie schuifjes de Spanjaard Luis Leon Sanchez en de Italianen Alessandro De Marchi, Fausto Masnada, Mirco Maestri en Alex Turrin weg.
In het peloton zette Tim Wellens de troepen van Lotto Soudal op kop. Onder meer Sander Armée en Frederik Frison stroopten de mouwen op en kregen daarbij de hulp van Trek-Segafredo en LottoNL-Jumbo. Zo bleef de voorsprong van de vijf leiders onder controle. Sanchez kon onderweg zijn betreurde ploegmaat Michele Scarponi eren. Op diens trainingswegen in Filottrano kwam Sanchez als eerste voorbij aan een tussenspurt die bovenop een stevige helling lag. Turrin en Maestri kwamen op datzelfde punt in de problemen.
De spurt van het peloton naar de twee kasseihellingen aan het eind van de rit zorgde ervoor dat de resterende vroege vluchters werden gegrepen. Op de eerste kasseiklim ontbonden de Tsjech Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en Wellens hun duivels. Maar Jack Haig, een ploegmaat van Yates, hield de achterstand van het peloton beperkt tot een tiental seconden. Op de laatste helling liet Wellens vluchtkompaan Stybar ter plaatse, maar een eind voor de top werd hij voorbijgesneld door de klassementsrenners.
Yates nam zelf het initiatief met een aanval vroeg op die slothelling. Wat volgde was een spannende man-tegen-manstrijd: Tom Dumoulin, het nummer 2 van het klassement, tastte diep in het krachtenarsenaal om de aansluiting bij de roze trui te maken. Maar daar slaagde hij niet in: Yates won zijn tweede Giro-rit, twee seconden voor Dumoulin en vijf voor de Italiaan Davide Formolo. De derde en vierde van de stand, Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo, finishten in de top tien op acht seconden van Yates. Chris Froome moest nog meer tijd toegeven.
Dankzij de bonificatieseconden loopt Yates zes seconden verder uit op Dumoulin. Hij heeft nu 47 seconden voorsprong op de Nederlander en 1:04 op Pinot. Donderdag kunnen de klassementsrenners zich gedeisd houden in het peloton en zijn de spurters aan zet in de Giro. Na een zo goed als biljartvlakke rit van 214 kilometer wordt gefinisht op het befaamde autocircuit van Imola. (SPN, ALG, COR 271, MAK, nl)Beelden