Datum voor verkiezing volgende Cubaanse president met een dag vervroegd

HAVANA  17:50 16/04/2018 (DPA)

Het Cubaanse parlement kiest deze week de opvolger van president Raúl Castro (86) en heeft de beslissende zitting met een dag vervroegd. De afgevaardigden zullen nu woensdag al bijeenkomen, in plaats van donderdag. Dat meldt de openbare omroep Radio Rebelde maandag. Het is niet duidelijk of de zitting twee dagen zal duren, en wanneer de stemming voor de nieuwe president plaatsvindt.

Castro trekt zich na tien jaar aan de top van het socialistische eiland in de Caraïben uit de regering terug. Zijn opvolger wordt naar verluidt de huidige vicepresident Miguel Díaz-Canel (57). Voor het eerst in bijna 60 jaar zal de sterke man in Cuba dan niet meer Castro heten. De gebroeders Fidel en Raúl Castro bestuurden het eiland sinds de zege van de revolutie op de corrupte dictator Fulgancio Batista, in 1959.
Raul Castro nam in 2006 aanvankelijk voorlopig de macht over nadat de gezondheid van zijn broer achteruit ging, en werd in 2008 officieel tot president benoemd. Fidel overleed acht jaar later op 90-jarige leeftijd. Hoewel hij tot de post-revolutionaire generatie behoort, wordt Diaz-Canel beschouwd als een man van het regime, een stoere communist die geduldig door de partijrangen opklom en bij consensus werd gekozen om Castro op te volgen.
"Ik geloof niet in schisma's in ons land. Ik geloof boven alles in continuïteit", zei de politicus, gekend voor zijn pragmatisme, vorig jaar. (BTL, POL, LRT, BGY, nl)Beelden