Bpost-topman waarschuwt: "vervelling bpost zal niet zonder pijn gaan"

BRUSSEL 18:58 13/03/2018 (BELGA)

Bpost-topman Koen Van Gerven tempert al te hoge verwachtingen over bpost na een goed jaar 2017. "Bpost is aan het vervellen en dat zal niet zonder pijn gaan", zegt hij. "Een aantal meevallers die we vorig jaar hadden, zullen we in 2018 niet meer hebben." Het bedrijf kampt met een sneller dalende brievenpost en bij een overname in de Verenigde Staten zijn wat lijken uit de kast gevallen.

De bpost-topman kijkt terug op een goed jaar. "We mogen er fier op zijn. Kijk naar de pakjes: we hebben daar 28,2 procent groei geboekt", zegt Van Gerven. "We hebben in de eindejaarsperiode onze zwaarste piek ooit gehad: 360.000 pakjes per dag hebben we verwerkt." Verder nam bpost in de Verenigde Staten het e-commercebedrijf Radial over, mocht het in België dan toch de postzegels duurder maken én kreeg het een postwet die het bedrijf stabiliteit brengt.
Het was voor Van Gerven ook een scharnierjaar. "Voor het eerst hebben we meer dan 3 miljard euro omzet gedraaid en voor het eerst haalden we minder dan de helft van onze omzet uit de briefwisseling. We vervellen van de oude naar de nieuwe wereld." De nieuwe wereld is voor Van Gerven de e-commerce: "alles wat gebeurt vanaf het moment dat de klant op de knop drukt om iets te bestellen".
Maar dat "vervellen" zal niet zonder slag of stoot verlopen, waarschuwt de topman. Bij het overgenomen Radial moet nog orde op zaken gesteld worden, wat bpost geld zal kosten. "Een aantal uitdagingen kenden we al, maar we troffen er ook zaken aan waarvan we toch wat geschrokken zijn", geeft Van Gerven toe. "Maar die zijn verre van onoplosbaar. Ik herken dingen die we hier bij ons eerder al hebben gezien."
In eigen land laat bpost de "oude wereld" bovendien alsmaar sneller achter zich. In het vierde kwartaal daalde het volume brievenpost met 6,4 procent op jaarbasis. Bij de reclamepost was er nog een lichte stijging, terwijl de traditionele brieven met ruim 8 procent afnamen. "Het vierde kwartaal was op dat vlak absoluut niet goed", stelt Van Gerven. "We verwachten dat de brievenpost dit jaar tot 7 procent procent lager kan gaan. Dat zal inhakken op wat wij zijn. We zullen dat zien en voelen."
Dat is te merken aan de financiële prognoses van bpost voor dit jaar. "In 2017 draaiden we een recurrente ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen, red.) van 598 miljoen euro. Voor dit jaar verwachten we uit te komen tussen 560 en 600 miljoen euro. Dat bewijst dat we aan het vervellen zijn."
Ziet Van Gerven in die context nog mogelijkheden om verdere overnames te doen? "Ik denk dat de financiële ruimte er is, maar ik denk ook dat we nu 'first things first' moeten doen. We willen Radial laten groeien en hebben de ambitie om met dit soort activiteiten ook in Europa groot te worden", zegt hij. "Onze oude ijsberg is aan het wegsmelten. Die e-commerce logistiek moet onze nieuwe ijsberg worden." (BIN, ECO, HED, (VDH), nl)Beelden