"Selectieve montage van beelden, maar Europese normen moeten inderdaad strenger" (Weyts)

Beelden Gaia kippenkwekerijen
BRUSSEL 17:42 13/03/2018 (BELGA)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vindt dat de Europese normen voor kippenkwekerijen strenger moeten worden. Dat zegt de N-VA-minister in een reactie op beelden die Gaia maakte in zes Vlaamse kippenkwekerijen. Al zijn de beelden wel "een selectieve montage van beelden over verschillende maanden heen", benadrukt Weyts.

Dierenrechtenorganisatie Gaia gaf dinsdag beelden vrij uit zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. In de opnames, die eind vorig jaar zijn gemaakt, is te zien hoe de dieren opeengepakt zitten in te kleine kooien. Bovendien gebruikt de sector een eindeloos doorgefokt kippenras, de plofkip, om op korte tijd zo veel mogelijk vlees te produceren. Volgens Gaia zijn de supermarkten mee verantwoordelijk, en stelt het kwaliteitslabel voor pluimvee 'Belplume' "niets voor".
Minister Weyts vindt dat de Europese normen - bepaald in een richtlijn uit 2007 - "vandaag te laag liggen". "Ze geven geen antwoord meer op de eisen die we vandaag, elf jaar na het verschijnen van de norm, hebben op vlak van dierenwelzijn. Die normen moeten dus Europees verstrengd worden." Al zijn de gemaakte beelden "natuurlijk een selectieve montage van beelden over verschillende maanden heen", zegt de minister.
In afwachting van strengere Europese regels, is het volgens Weyts "zinvol" dat de consument zelf kiest voor meer dierenwelzijn. Bij eieren kan dat door te kijken naar de cijfercodes op elk ei, bij kippenvlees kunnen de consumenten kiezen tussen bio- of plofkip. De minister steunt ook de oproep van Gaia richting grootwarenhuizen, om enkel nog vlees te verkopen van kippen die een betere levenskwaliteit hebben gekend. (BIN, POL, VEF, nl)


Beelden