Situatie voor 1.500 transitvluchtelingen schrijnend in Noord-Frankrijk

DUINKERKE 18:39 15/02/2018 (BELGA)

Er leven ongeveer 1.500 vluchtelingen tussen de bossen en struiken aan de Noord-Franse kuststreek, en dan in het bijzonder in het recreatiedomein Puythouck in Duinkerke. De situatie voor hen en vooral voor de niet-begeleide minderjarigen is er schrijnend. Dat stelde Belga ter plaatse vast. Europarlementslid Hilde Vautmans en een delegatie van Child Focus gingen donderdag een kijkje nemen in Duinkerke en Calais.

Het is ongeveer een jaar geleden dat Camp de la Linière in Duinkerke uitbrandde en de Jungle in Calais werd ontmanteld. Sindsdien is de situatie voor de honderden overgebleven en teruggekeerde vluchtelingen enkel erbarmelijker geworden. Waar ze vroeger in de kampen konden overleven in hutten en tentenkampen met de nodige voorzieningen, moeten ze nu overleven in de struiken en bossen zonder ook maar één kraantje water.
Dat is onder meer het geval in het recreatiedomein Puythouck nabij Groot-Sinten, Duinkerke. Aan de grote vijver staan enkele Fransen te vissen, enkele stappen verder staan er over het hele domein kleine tenten verspreid, waar zelfs gezinnen met jonge kinderen overleven, tussen het puin, het vuil en de modder. Iedere week ruimt de politie alles op en maken ze alles onbruikbaar met pepperspray. De vluchtelingen moeten iedere week verhuizen. "Dat maakt ook de hulpverlening zo ontzettend moeilijk. We weten nooit wie waar zit", aldus Sofie D'hulster van vzw Humain.
Even verderop is er een noodopvang in een sportzaal, maar daar kan niet iedereen terecht en heerst er chaos en desinformatie. "Geregeld passeren er bussen om vluchtelingen op te halen en naar een opvangcentrum te brengen, maar weinigen stappen op omdat ze vrezen zich te moeten registreren. En zij die zich willen registreren moeten drie maanden wachten op hun procedure, zonder bewijs van inschrijven. Er is een totaal gebrek aan correcte info", aldus Patrick Legein van vzw Humain.
In Calais dezelfde situatie. Er zijn in de buurt van de oude Jungle verschillende kleinere tentenkampen ontstaan van waaruit transitvluchtelingen nog dagelijks proberen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Rond Calais zouden nog een duizendtal migranten leven, waarvan zeker tien procent niet-begeleide minderjarigen. Na de ontmanteling van Calais werden zo'n 400 niet-begeleide jongeren naar Groot-Brittannië gebracht onder het Dubs Amendment. De jongste maanden is dat quasi volledig stilgevallen.
Eén iets keert heel vaak terug bij de migranten. Oostende is opnieuw een optie nu er begin mei opnieuw een ferryverbinding komt. Vzw Humain wil alvast lessen trekken uit de situatie in Puythouck en Calais en een informatiepunt oprichten aan de Vlaamse kust. (BIN, ALG, COR 125, MLI, nl)



Beelden