PVDA geeft 12.000 handtekeningen af aan minister De Block voor het kiwimodel

BRUSSEL 13:13 07/12/2017 (BELGA)

De linkse partij PVDA en 'Geneeskunde voor het Volk' hebben donderdag aan het kabinet van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) actie gevoerd tegen de prijsverhoging van geneesmiddelen en voor de invoering van een zogenaamd "kiwimodel". De manifestanten gaven 12.000 handtekeningen af en dansten de haka, de ceremoniële dans van de Maori's uit Nieuw-Zeeland.

Het kiwimodel, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, is een systeem waarbij de overheid een openbare aanbesteding uitschrijft en die zo de concurrentie organiseert tussen de farmaceutische multinationals. Dat moet er voor zorgen dat prijzen zakken en enkel de beste medicijnen aan de man worden gebracht. De PVDA dient in de Kamer een wetsvoorstel in om zo'n model in ons land in te voeren. Daarmee wil de linkse partij de logica van de geneesmiddelen omdraaien en niet uitgaan van de meest gepromote medicijnen van farmaceutische bedrijven.
"In Nederland kosten bepaalde medicijnen 2 euro, terwijl we er in België 10 euro voor betalen. Waar zit daarin de logica?", vraagt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw zich af. "We hebben een studie gedaan naar 100 medicijnen waarvoor de patiënten en de sociale zekerheid 1,1 miljard betalen vandaag. Als we het kiwimodel inbrengen kunnen we daarop 632 miljoen euro besparen." (BIN, POL, COR 914, KVH, (LOD), nl)Beelden