Kris Peeters verwelkomt voorstel voor Europese Arbeidsautoriteit

Junckers State of the Union
BRUSSEL 18:39 13/09/2017 (BELGA)

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verwelkomt het voorstel van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om een Europese Arbeidsautoriteit op te richten. Die nieuwe dienst moet de lidstaten helpen bij de correcte toepassing van de sociale wetgeving en zal ook Europese inspecties mogelijk maken, om sociale dumping tegen te gaan.

"Sociale dumping is per definitie een grensoverschrijdend probleem. Het is dan ook logisch dat er op Europees niveau een entiteit bestaat die de verschillende nationale inspectiediensten kan adviseren en assisteren, en die zorgt voor vlotte en kwaliteitsvolle informatie-uitwisseling tussen de lidstaten", reageert Peeters.
De vicepremier benadrukt dat het niet per se gaat om en overheveling van bevoegdheden naar het Europese niveau. "Het gaat niet over het afnemen van nationale bevoegdheden, wél over het doen samenwerken van die nationale inspectiediensten, zodat ze nog efficiënter kunnen controleren. Het probleem van de sociale dumping zal niet opgelost worden door oogkleppen op te zetten en enkel binnen onze eigen landsgrenzen dit aan te pakken", meent hij.
Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) maakt wat meer voorbehoud. Hij wil "liever concrete stappen vooruit dan de oprichting van een Europees agentschap" en waarschuwt voor tijdverlies. (BIN, POL, VEF, KVH, nl)Beelden