Ook bij De Lijn roept ACOD op tot staking (3)

Reactiedag 10 oktober
BRUSSEL 17:42 13/09/2017 (BELGA)

De socialistische overheidsvakbond ACOD roept ook bij vervoersmaatschappij De Lijn op om op 10 oktober te staken. Dat meldt de vakbond woensdag in een pamflet.

De beslissing volgt op de oproep van ACOD om een 'reactiedag' te organiseren in de openbare sector tegen het beleid van de regering-Michel. De 'reactiedag' staat gepland op 10 oktober, de tweede dinsdag van oktober en dus de dag waarop premier Charles Michel de beleidsverklaring voorleest in de Kamer.
ACOD kondigde ook reeds stakingen aan bij de spoorwegen, bpost, de federale, regionale en lokale administraties en de VRT.
Doorn in het oog van de socialistische overheidsvakbond is onder meer het zomerakkoord van de regering. "Niet alleen tijdens uw actieve loopbaan wordt u door deze regering duchtig te grazen genomen, maar ook het waardig pensioen, of het brugpensioen waar u zo op gerekend had, zit onder voortdurend spervuur", klinkt het in het pamflet tot het personeel van De Lijn.
Ook de plannen voor een invoering van de minimale dienstverlening en de "proefballonnen" over de privatisering van de overheidsdiensten kunnen voor ACOD niet door de beugel. "De regering gaat maar verder en verder met het besparen op werkingsmiddelen van de openbare diensten. Ook bij De Lijn zitten we met het water tot aan onze lippen. De regering wil naar een 'Uberisering' van de maatschappij", zo staat nog in het pamflet.
De christelijke overheidsvakbond ACV Openbare Diensten neemt op dinsdag 26 september een standpunt in over al dan niet deelname aan de actiedag bij De Lijn op 10 oktober. Dan staat een militantenkern van de christelijke vakbond bij de vervoersmaatschappij op het programma, zo is vernomen van Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten. (BIN, ECO, THD, NAJ, VRW, nl)Beelden