Vlaamse Ouderenraad blij met meer aandacht voor mondzorg bij senioren

BRUSSEL 14:47 17/07/2017 (BELGA)

"We zijn zeer tevreden met de extra aandacht die vandaag de dag uitgaat naar de mondzorg van senioren." Dat zegt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad in een reactie op het nieuws dat de Gentse universiteit (UGent) volgend academiejaar met een vak gerodontologie, tandzorg voor ouderen, start. De krant De Morgen had daarover maandagochtend bericht. Ook aan de KU Leuven maakt gerodontologie al deel uit van het studiepakket bij de tandheelkunde.

"Mondzorg en mondhygiëne blijft bij oudere mensen inderdaad al te vaak ten onrechte achterwege", zegt Nils Vandenweghe. "Bijvoorbeeld bij mensen met een laag pensioen. Ook in de residentiële ouderenzorg is er weinig aandacht voor een systematisch, jaarlijks bezoek aan de tandarts."
De aandacht voor deze zorg en meer specifiek de wisselwerking met andere (medische) zorgnoden, kan op instemming van de Vlaamse Ouderenraad kan rekenen. "Het is belangrijk in het licht van de vergrijzing dat een arts leert hoe hij moet omgaan met dementerende patiënten, vaak in combinatie met andere zorgbehoeften. In de algemene opleiding is daar niet altijd de nodige aandacht voor", vindt Vandenweghe. "En het ligt ook in lijn van het preventiebeleid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vandeurzen", besluit Vandenweghe. (BIN, ALG, PLE, RHA, nl)Beelden