CORRECTION: N-VA wil Nederlands in Franstalige scholen Brussel (PRESS)

BRUSSEL 12:28 21/04/2017 (BELGA)

De N-VA'ers in het Brussels parlement hebben een resolutie ingediend waarin staat dat de regering van de Franse gemeenschap ervoor moet zorgen dat er meer Nederlands gesproken wordt in de Franstalige scholen in Brussel. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag.

"Ongeveer 80 procent van de Brusselse jongeren loopt school in het Franstalige onderwijs. Maar de kennis van het Nederlands bij deze jongeren kent een spectaculaire terugval", zegt parlementslid Liesbet Dhaene, die het initiatief voor de resolutie nam. "In 2003 konden 40,2 procent van diegenen die Nederlands 'goed tot uitstekend' spraken dat omdat het Nederlands deel uitmaakte van hun lessenpakket. Maar in 2013 zakte dat cijfer naar 25,1 procent."
Dhaene zegt dat er geen communautaire motieven achter haar resolutie moeten worden gezocht, maar dat ze enkel inspeelt op de noden van de Brusselse arbeidsmarkt. "Het is schrijnend om te zien hoe bedrijven vaak eerst pendelaars aanwerven en pas in tweede instantie kiezen voor mensen die in Brussel wonen, gewoon omdat deze laatsten het Nederlands onvoldoende beheersen. Als je weet dat het Brussels gewest 95.337 werklozen telt en dat één op de vier Brusselse jongeren zonder werk zit, is dat niet zonder belang."

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie. (BIN, POL, DEM, GEJ, nl)Beelden